Wycieczka do Gorzelni Turew połączona z degustacją!

Zapraszamy do zwiedzania 100 - letniej gorzelni w miejscowości Turew. 

Szczegóły:
Program zwiedzania obejmuje:
- zwiedzanie gorzelni z przewodnikiem; parowanie, zacieranie, produkcja drożdży, fermentownia, destylacja, kotłownia,
poznanie procesu wytwarzania spirytusu rolniczego – garść najważniejszych informacji na temat technologii, samej produkcji, ciekawostki ze świata alkoholi, a wszystko okraszone anegdotami z życia gorzelników
- po zwiedzeniu pracującej gorzelni do obejrzenia ekspozycja muzeala znajdująca sie zarówno na zewnatrz gorzelni jak i wewnatrz - w starej słodowni
- po zwiedzaniu degustacja (6 próbek róznych nalewek lub destylatów po ok 25 ml),

Warunki zwiedzania
Do zwiedzania gorzelni uprawnia voucher z kodem zabezpieczającym, który jest ważny przez 180 dni od daty zakupu.
Oferta dostepna od 18 roku życia. Vouchery można będzie realizować od dnia 1.10.2019

Aby zwiedzić gorzelnię należy się zapisać na zaproponowane trminy zwiedzania w kalendarzu http://www.sztuka-degustacji.pl/events wystłając maila na: biuro@sztuka-degustacji.pl lub skorzystać z formularza kontaktowego http://www.sztuka-degustacji.pl/kontakt lub dzwoniąc pod numer telefonu: +48 696 013 007. W przypadku grup do 10 osób możliwe umówienie na indywidualny termin. 

Sprawdź dostępne terminy http://www.sztuka-degustacji.pl/events i rezerwuj  z podaniem kodu zabezpieczającego. W przypadku nieodwołania rezerwacji z min. 24-godz. wyprzedzeniem voucher przepada.

Ceny klienci Indywidualni:
Voucher dla 1 osoby - 80 zł


Ceny dla grup zorganizowanych:
Voucher dla grupy do 10 osób - 500 zł
Voucher dla grupy do 15 osób - 675 zł
Voucher dla grupy do 20 osób - 800 zł

Gorzelnia Turew powstała w 1918 roku.
Obecny kierownik gorzelni p. Grzegorz Konieczny, przy współudziale aktualnego użytkownika - firmy TOP FARMS Wielkopolska - nurządził  w tej zabytkowej gorzelni muzeum gorzelnictwa
i historii techniki gorzelniczej.

W miejscowości Turew od 1918 roku działa mała rolnicza gorzelnia. Wybudował ją generał Dezydery Chłapowski a ostatnim właścicielem do 1939 roku był Krzysztof Morawski. Gorzelnia od czasu swojego powstania dzaiła nieprzerwanie juz 100 lat, pracowała równiez podczas II Wojny Światowej a po jej zakończeniu została znacjonalizowana. W latach 90. sprzedana najpierw firmie Agros Farmy i Młyny z kapitałem francuskim, potem stała się własnością konsorcjum Top Farms z kapitałem brytyjskim. Zakład jest bardzo zadbany, działa tu miedziany aparat destylacyjny jednokolumnowy z 1985 roku o wysokości 9,60 metra. Ma 11 półek, gdzie alkohol jest oczyszczany. Dzienna produkcja to 2000 litrów spirytusu. Całość ogrzewa niemiecki kocioł z 1934 roku firmy PIELAHUTTE. Przetwarza się tu na spirytus żyto, pszenżyto i ziemniaki, kiedyś także kukurydzę. W wielkim parniku rozbijane są ziarna lub ziemniaki, a następnie sparowana masa trafia do kadzi zaciernej. Podczas przygotowywania zacieru dodawane są enzymy i drożdże gorzelnicze. Mają tu niecodzienne kadzie fermentacyjne w formie basenów, tu fermentuje zacier, który następnie trafi do destylacji. Spirytus rolniczy ma moc ok. 92-93% i jest odsprzedawany najczęsciej do dużych zakładów spirytusowych, które go rektyfikują i produkują z niego wódkę.
Gorzelnia aktualnie produkuje spirytus w sezonie od poczatku września do końca czerwca.
Zapraszamy do odwiedzania!!!!!

Wiele osobistości świata biznesu jak i polityki odwiedziło naszą gorzelnię - miedzy innymi Prezydent RP p. Bronisław Komorowski.